0 продукт(а)0.00 лв
Категории
Абонaмент

Най-добрият математик в Европа е българин!

Най-добрият математик в Европа е българин!
публикувано:10 Окт 2014 преглеждана:1141

 Петър Гайдаров от пловдивската математическа гимназия стана най-добрият млад математик в Европа.
17-годишният младеж влезе в Топ 10 на най-добрите математици в света, след като откри грешка при решаването на задача, свързана с формулата, известна като Разстоянието на Хеминг, след това решава и задача на половин век.
"Още от малък имам интерес да решавам задачи по математика, но по-сериозно се занимавам, откакто влязох в гимназия, тогава започнах да правя разработки по математика", разказа пред Dnes.bg ученикът от Пловдив.
Новото българско лице на световния математически елит изследва хипотеза, свързана с полиноми. Той успява да даде частично решение на задачата на унгарския математик Пол Туран от 1962 година, която е изключително важна за криптографията.
Принос за добрата подготовка и мотивация на Петър има преподавателят му по математика Елка Вълканова.
"Да обучаваш гений е голямо предизвикателство, защото трябва да поддържаме вниманието на учениците", казва Вълканова.
Наградата за Петър е 5000 евро и покана за участие във връчването на тазгодишните Нобелови награди, както и среща с лауреатите.
"Смятам, че това е доста голямо признание за моята работа, наистина се радвам – нобеловите награди, че ще присъствам на такъв престижен форум", казва още младото момче.
"Това е най-голямото богатство на България – то не се изразява в средства или друго – богати сме и на природа, богати сме и на хора", твърди директорът на Математическата гимназия в Пловдив Ивайло Старибратов.
Мечтата на най-добрия математик е да учи в САЩ, след което да се върне и работи в България.

Източник: Днес.БГ

Най-влиятелните учени на 2015 г. според „Нейчър”

Наскоро британското специализирано списание Nature публикува списък от 10 имена на известни хора в научните среди. Според изданието те са допринесли най-много ...

публикувано: 12 Яну 2016 Виж още

"Нова телевизия" - безплатно на смартфон или таблет

Зрителите на "Нова телевизия" (Novatv.bg) ще могат да гледат любимите си предавания чрез мобилното приложение на платформата Nova Play.   То ...

публикувано: 04 Окт 2013 Виж още

Seagate официално придоби бизнеса на Samsung за твърди дискове

След осем месеца и $1.4 милиарда, Seagate завърши закупуването на бизнеса за твърди дискове от своя конкурент Samsung. Като част от сделката, Seagate ще ...

публикувано: 11 Яну 2013 Виж още
Контакти
  • M-tel:         0887 909 346
  • Офис:       032 621 995
  • Skype:       bmax.bg
  • e-mail:      sales@bmax.bg
Начини за изплащане